Novosti

Priopćenja

16.7.2018.

Predsjednik VSRH odlučio je o zahtjevu prvooptuženika Zdravka Mamića za izuzeće suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave Županijskog suda u Osijeku Ante Rašića

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske odlučio je o zahtjevu prvooptuženika Zdravka Mamića za izuzeće suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave Županijskog suda u Osijeku Ante Rašića u predmetu Županijskog suda u Osijeku poslovni broj Kov-Us-4/2017.

Odluku objavljujemo na mrežnim stranicama ovog suda zbog interesa javnosti.

- Su-IV 289/2018-2

Pomoćnica glasnogovornika
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
Buga Mrzljak Stenzel13.7.2018.

Doneseno rješenje u predmetu protiv optuženog Milana Bandića i dr.

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je rješenje u predmetu protiv optuženog Milana Bandića i dr. zbog kaznenog djela iz čl. 291. st. 2. i dr. Kaznenog zakona. Navedenim rješenjem odbijene su kao neosnovane žalbe optuženog Milana Bandića i optužene Zdenke Palac u cijelosti, te žalba optuženog Ivice Lovrića u odnosu na točku I izreke prvostupanjskog rješenja. Žalba optuženog Ivice Lovrića u odnosu na točku II izreke prvostupanjskog rješenja odbačena je kao nedopuštena.

Iako je žalba optuženog Ivice Lovrića odbačena kao nedopuštena u odnosu na njegov prijedlog za obustavom kaznenog postupka, Vrhovni sud Republike Hrvatske, radi otklanjanja nejasnoća u postupanju prvostupanjskih sudova, ponovio je svoj stav u odnosu na pitanje ovlaštenog tužitelja u predmetima iz nadležnosti Zakona o uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kada optužbu zastupa zamjenik općinskog državnog odvjetnika upućen na rad u Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Odluku u cijelosti možete pročitati na mrežnim stranicama ovog suda.

- I Kž Us 8/2018-6

Pomoćnica glasnogovornika
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
Buga Mrzljak Stenzel11.7.2018.

Privremeni statistički izvještaj o radu sudova u Republici Hrvatskoj za prvo polugodište 2018.

Privremeni statistički izvještaj o radu sudova u Republici Hrvatskoj za prvo polugodište 2018.

- PDF datoteka

Pomoćnica glasnogovornika
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
Buga Mrzljak Stenzel


6.7.2018.

Donesena presuda u predmetu protiv Dragana Vasiljkovića

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu u predmetu protiv Dragana Vasiljkovića zbog kaznenog djela iz čl. 122. i dr. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

U pretežnom dijelu odbijena je kao neosnovana žalba opt. Dragana Vasiljkovića kao i žalba državnog odvjetnika u cijelosti.

Presudom je djelomično prihvaćena žalba opt. Dragana Vasiljkovića, naime drugostupanjskom presudom ispravljena je pogreška koja se sastojala u povredi kaznenog zakona time što su u osuđujućem dijelu presude krivnja opt. Dragana Vasiljkovića utvrđena u odnosu na dva kaznena djela, a ne četiri, kako je to učinjeno prvostupanjskom presudom, a što je dovelo i do blaže kazne. Time je u osuđujućem dijelu presude usklađen i opseg utvrđene odgovornosti optuženika s aktom o izručenju, te je opsegom uopće moguće njegove kaznene odgovornosti u ovom postupku.

Integralnu presudu pod poslovnim brojem Kž-rz-4/2018-10 možete pročitati na internetskim stranicama ovog suda.

- Kž-rz 4/2018-10

Glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić18.6.2018.

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske dao je intervju Jutarnjem listu

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske u broju od subote 16. lipnja 2018. dao je intervju Jutarnjem listu. U razgovoru se osvrnuo na postupak izbora sudaca, percepciju javnosti o radu pravosuđa, odnosu izvršne vlasti prema pravosuđu, potrebi osnivanja Visokog kaznenog suda, kao i nužnosti promjene uloge VSRH u građanskim predmetima, kako bi ovaj sud i u nas imao ulogu kakvu imaju vrhovni sudovi u drugim europskim državama.

Intervju možete pročitati klikom na link koji je objavljen na našoj mrežnoj stranici.

- www.jutarnji.hr  

Glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
Željko Pajalić


23.5.2018.

Obavijest o načinu isplate naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku

S obzirom na uočeno nesnalaženje stranaka u podnošenju zahtjeva za isplatu naknade zbog utvrđene povrede prava na suđenje u razumnom roku objavljujemo obavijest Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske klasa: 700-03/18-01/101, urbroj: 514-02-01-03-02-18-01 od 23. travnja 2018.

-obavijest-

 


Ovaj projekt podržan je sredstvima Europske unije