Novosti

Priopćenja

25.10.2018.

Dan otvorenih vrata – Europski dan pravosuđa

Dan otvorenih vrata – Europski dan pravosuđa (PDF)


12.10.2018.

CEPEJ EUROPSKA KOMISIJA VIJEĆA EUROPE ZA EFIKASNOST PRAVOSUĐA OBJAVILA JE SVOJE IZVJEŠĆE ZA 2018. O EFIKASNOSTI I KVALITETI PRAVOSUĐA

Izvješće na engleskom jeziku možete pregledati odabirom na link koji dostavljamo u nastavku.

Radi se o opširnom izvješću na 336 stranica sa "pregršt" podataka koji zahtijevaju temeljitu analizu i koji mogu biti podloga za realniju sliku o stanju i kvaliteti pravosuđa u nas.

Na prvi pogled, čini se da je stanje bolje od uobičajene percepcije ali i da ćemo kao društvo i država morati dati odgovor na pitanje zašto stvaramo toliko puno sudskih sporova.

- Link na izvješće

Glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić


20.9.2018.

Odbačen zahtjev Z.S.T. za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa svojim rješenjem posl. br. Su-IV-160/18-4 od 16. travnja 2018. odbacio je zahtjev optuženog Z.S.T. za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića.

Obzirom da je zahtjev za izuzeće stavljen nakon što je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu već odlučio o zahtjevu za izuzeće sutkinje Maje Štampar Stipić u predmetu K-Us-50/14, proizlazi iz rješenja, zahtjev Z.S.T. je ocijenjen kao pravno neodlučan. Naime, iz zakonskog teksta, a i po prirodi stvari, izuzeće se traži radi isključenja ili otklona od budućeg postupanja u predmetu, a ne nakon provedenog postupanja.

Odluka je u cijelosti objavljena na mrežnim stranicama suda.

- Rješenje Su-IV-359/2018

Glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić


Ovaj projekt podržan je sredstvima Europske unije