Odgovor Vrhovnog suda Republike Hrvatske na priopćenje Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora od 25. kolovoza 2023.

28.08.2023.

Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora uputio je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske priopćenje od 25. kolovoza 2023. u kojem se iznose informacije objavljene u medijima o „osumnjičenom pedofilu (85) iz Rijeke, koji je navodno počinio kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina“ a kojem je „sutkinja Županijskog suda u Rijeci izrekla mjeru opreza, umjesto određenog pritvora“. 

U istom priopćenju se ukazuje i na „blagost sudstva prema počiniteljima kaznenih djela spolne zlouporabe djece, osobito jer je u medijima navedeno kako su, u ovom konkretnom slučaju, ispunjene opće i posebne pretpostavke utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela, no usprkos toj činjenici, a zbog starosti počinitelja i njegova zdravstvenog stanja, sutkinja je odlučila ne poslati ga u istražni zatvor“. U nastavku priopćenja se izvodi zaključak da „nije ovo prvi put da je pravosuđe neprimjereno blago reagiralo“ prema počiniteljima tih kaznenih djela te da je vrijeme i da „sudstvo počne slati poruke koje javnost šalje sa svakim novim slučajem otkrivenih zlodjela spolne zlouporabe djeteta, a to je da počinitelje treba najstrože osuditi, a žrtvama pružiti pomoć u najvećoj mogućoj mjeri.“

Vezano za navedeno priopćenje ističemo slijedeće:

Potpuno je neprihvatljivo da Odbor za obitelj, mlade i sport, kao dio zakonodavne vlasti, javno iskazuje svoja očekivanja o načinu odlučivanja suca nekog suda u konkretnom sudskom predmetu koji nije pravomoćno okončan, jer takvim postupanjem, rukovodeći se pritom isključivo paušalnim saznanjima dobivenim iz medija, može stvoriti dojam u javnosti o pokušaju pritiska na sud, čime se dovodi u pitanje Ustavom RH zagarantirana neovisnost sudbene vlasti te narušava povjerenje građana u neovisnost sudaca, kao nositelja sudbene vlasti, u odnosu prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. 
Stoga, pozivamo, kao i puno puta ranije, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da se suzdrže od neprimjerenih izjava koje se odnose na sudske postupke u tijeku, jer su jedino sudovi, prema okolnostima svakog konkretnog slučaja, a ne na osnovu očekivanja zainteresirane javnosti, ovlašteni za donošenje sudskih odluka, na temelju zakona i u zakonom propisanim sudskim postupcima. 

 

zamjenik glasnogovornika
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
Bruno Varga

vrh stranice