Posjet francuskim pravosudnim tijelima

14.03.2023.

Od 7. do 9. ožujka 2023. suci Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Damir Kontrec i Goranka Barać - Ručević te sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Općinskog radnog suda u Zagrebu, zajedno s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, posjetili su francuski Kasacijski sud (Cour de Cassation), Državno vijeće (Conseil d 'Etat), Ministarstvo pravosuđa i Međuministarsku digitalnu upravu (DINUM).

Posjet je organiziran u sklopu zajedničkog Projekta Vijeća Europe i Europske Komisije - DGREFORM “Digitalno po zadanim postavkama: Optimizacija učinkovitosti i kvalitete pravosudnih usluga i transparentnosti sudskih odluka“, s ciljem razmatranja pravnog okvira, kao i unapređenja znanja i stručnosti iz područja informatičkih alata, za potrebe hrvatskog pravosudnog sustava.

Tijekom studijskog posjeta sudionici su razmijenili iskustva u organiziranju i pružanju održive, sustavne potpore pravosudnim institucijama u korištenju naprednih informatičkih tehnologija te su raspravljali o trenutnom stanju u tome području i izazovima s kojima se susreću korisnici sustava. Razmjena je posebno bila usredotočena na najbolje prakse i zajedničke izazove vezane uz primjenu inovativnih IT rješenja unutar postojećeg pravnog okvira na području anonimizacije sudskih odluka, njihove sveobuhvatne javne objave u cilju povećanja transparentnosti rada pravosuđa, kao i na unapređivanje sustava e-komunikacije, kako bi se postigla puna digitalna transformacija hrvatskog pravosuđa u skladu s najboljim europskim praksama i standardima zasnovanim na poštovanju ljudskih prava.

 

voditeljica Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i EU
sutkinja Goranka Barać - Ručević

 

vrh stranice