Predsjednik Vrhovnog suda o izvansudskim aktivnostima sudaca

02.01.2024.

U povodu medijskih napisa o ulozi predsjednika Vrhovnog suda mr. sc. Radovana Dobronića u sastavljanju Konačnog nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, koje je krajem prosinca sačinilo Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćujemo slijedeće:

Predsjednik Vrhovnog suda nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa i uprave tvrdeći da je inicijativa o propisivanju aktivnosti sudaca izvan sudačke dužnosti prijedlog Vrhovnog suda Republike Hrvatske, odnosno Opće sjednice koja je po Zakonu o sudovima jedina ovlaštena dati mišljenje o zakonskim prijedlozima koji se tiču sudova. Predsjednik Vrhovnog suda je zajedno sa predsjednikom Državnog sudbenog vijeća sucem Darkom Milkovićem Ministarstvu dostavio njihove prijedloge kao čelnika Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća.

Predsjednik izjavljuje da su netočne tvrdnje koje se pojavljuju u medijima da će prema nacrtu Zakona sudovima biti zabranjene sve izvansudske aktivnosti sudaca, već da se radi o prijedlogu koji navedene aktivnosti nastoji propisati u skladu s najboljom praksom zemalja Europske unije.

Također, predsjednik ističe da je njegova inicijativa o propisivanju navedenih aktivnosti započela prije dvije godine na okruglom stolu o kojem je javnost bila obaviještena, te da je očekivao da će suci sami u okviru svoje strukovne Udruge ili samostalno iznjedriti prijedlog rješenja. Međutim, kako je to izostalo, predsjednik VSRH kao čelnik sudbene vlasti pokrenuo je u dogovoru s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća inicijativu za izmjenu zakona o sudovima.

 

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice