Priopćenje Vrhovnog suda o sastanku ministra pravosuđa i uprave dr. sc. Ivana Malenice i predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske mr. sc. Radovana Dobronića

17.04.2023.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave u ponedjeljak 17. travnja 2023. godine održan je sastanak ministra pravosuđa i uprave mr. sc. Ivana Malenice i predsjednika Vrhovnog suda mr. sc. Radovana Dobronića sa suradnicima.

Predsjednik Vrhovnog suda je kroz raspravu naglasio kako treba riješiti nezadovoljavajuće stanje na prvostupanjskim sudovima koje se očituje kroz preniske plaće prvostupanjskih sudaca, ali i sudskih savjetnika, službenika i namještenika koji rade na prvostupanjskim sudovima.

U tom smislu predsjednik Vrhovnog suda RH je naglasio da je potrebno čim prije povisiti plaće kako sucima tako i svima koji rade na prvom stupnju te je naglašeno da prve mjere u obliku zakonskih izmjena za suce trebaju dovesti do plaća koje bi se izjednačile s plaćama višeg sudskog savjetnika specijaliste na Vrhovnom sudu RH, a isto tako bi se u kratkom roku povisile plaće svih sudskih službenika i namještenika. Navedeno je potrebno s obzirom da je upravo na prvostupanjskim sudovima došlo do velikog nezadovoljstva među sucima te velikog odljeva službenika i namještenika iz sudstva što ugrožava normalni proces rada. Međutim, predsjednik Vrhovnog suda RH je naglasio da postoje i druga pitanja koja se moraju riješiti sistemski do kraja ove godine odnosno donošenja proračuna za iduću godinu, a to se odnosi na revalorizaciju plaća sudaca prema stvarnoj kupovnoj moći koju su njihove plaće imale 1999. godine kada je donesen prvi Zakon o plaćama sudaca. To bi u stvarnosti predstavljalo značajno povećanje sudačkih plaća s obzirom da je sudačka plaća pitanje njihove materijalne neovisnosti, a koja je jamac i njihovog digniteta. Nakon toga, definirao bi se način indeksacije tako utvrđenih, bitno povećanih plaća te bi se riješilo i pitanje mirovina sudaca, platnih razreda sudaca te drugih materijalnih prava za koje su suci do sada uglavnom bili uskraćeni (naknada za prijevoz, otpremnina i dr.). Na sastanku je bilo govora i o potrebi drugačijeg pristupa izgradnji i uređenju sudskih zgrada te ostalih pitanja. Ovaj tjedan radna skupina za izmjenu Zakona o plaćama sudaca nastavit će s radom, a o istoj temi vezanoj za plaće sudaca bit će održana ovaj ili najkasnije sljedeći tjedan Opća proširena sjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Naposljetku, predsjednik Vrhovnog suda RH se suglasio da u ovom trenutku, dok traju opisane konzultacije između Ministarstva pravosuđa i uprave i Vrhovnog suda RH, štrajk sudaca ne bi bio primjeren način ostvarivanja zajedničkog cilja.

 

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice