Priopćenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske u povodu reakcija na pisanje portala Index

26.01.2024.

U povodu brojnih izjava kojima se komentira tekst kojeg je objavio portal Index predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić navodi da je iznenađen količinom krivog tumačenja i nepovjerenja, kako u njega tako i u rad sudova.

 Naime, onaj tko je pažljivije pročitao tekst kojeg je objavio portal Index mogao je zapaziti da je predsjednik na samom početku novinara, čije ime nije ni upamtio, kada mu je objasnio zašto ga zove kasno navečer, prvo pokušao uvjeriti da nije dobro da se o sporovima o povjeravanju djeteta uopće puno piše u medijima, zbog zaštite djece. Nakon što je novinar počeo predsjedniku postavljati potpitanja razgovor je nastavljen u istom tonu i to je predsjedniku bila jedina motivacija zašto je nastavio razgovor, dakle želio je promijeniti praksu po kojoj se o ovako osjetljivim stvarima u medijima piše na dugačko i široko. Tako je došlo do toga da je spomenuti novinar naveo predsjednika da odgovori na konkretno pitanje o optužbama pjevačice Severine odnosno na pitanje radi li se tu o udruženom kriminalu i korupciji. U odgovoru na to pitanje predsjednik Dobronić je naveo da je sve moguće i tada je, vjerujući da je novinar shvatio da mu ne daje intervju nego da pokušava obrazložiti svoj navedeni stav, u tom kontekstu spomenuo riječi iz kojih sada brojni pojedinci izvode zaključak kako predsjednik diskriminira spomenutu pjevačicu upravo stoga jer je žena.

Takvo tumačenje predsjednikovih riječi je potpuno iznenađujuće i svatko tko je imalo pratio ono za što se predsjednik zalaže dobro zna da on na ovaj način uopće ne razmišlja.

Suprotno od toga, u dosadašnjem radu predsjednik je dovoljno jasno pokazao da se zalaže kako za prava žena tako i za njihovu učinkovitu pravnu zaštitu. Stoga s indignacijom odbacuje ovakva tumačenja te ističe da je i razočaravajuće i zabrinjavajuće slabo povjerenje u rad sudaca i u njega osobno. Zbog toga će predsjednik dodatno analizirati ovu situaciju, u kontekstu svih ostalih zbivanja koja jasno ukazuju na kritični nedostatak povjerenja u sudove.

Stoga je predsjedniku Dobroniću žao ako se bilo tko našao povrijeđen onim što je spomenuti portal prenio s obzirom da on nije ni imao namjeru komentirati taj konkretan slučaj nego je samo pokušao utjecati na spomenuti portal i druge medije da promijene svoju praksu izvještavanja o obiteljskim sporovima, naročito o onima koji obuhvaćaju sporove o povjeravanju djece.

 

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice