Proširena Opća sjednica Vrhovnog suda jednoglasno donijela zaključke o plaćama

24.04.2023.

Na početku rada današnje proširene Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske mr. sc. Radovan Dobronić obavijestio je proširenu sjednicu da je Ministarstvo pravosuđa i uprave, neposredno prije početka sjednice, povuklo iz procedure Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika s konačnim prijedlogom Zakona. Time je formalno otpala potreba raspraviti Nacrt prijedloga.
Opća sjednica, međutim, nastavila je raspravljati o potrebi sustavnog uređenja plaća sudaca, kao i trenutno stanje plaća, te je jednoglasno donijela slijedeće zaključke:
1. Sjednica smatra da dostavljeni pa naknadno povučeni Nacrt nije u skladu s potrebom sustavnog uređenja plaća sudaca i da predloženo povećanje plaće za suce prvostupanjskih sudaca nije dovoljno.
2. Podržani su prvostupanjski suci u opravdanom zahtjevu da se kao privremeno rješenje poveća osnovica svih pravosudnih dužnosnika za 20% te da se poveća koeficijent pravosudnih dužnosnika u prvostupanjskim pravosudnim tijelima sa 3,54 na 4,19.
3. Ponovno se ističe potreba sustavnog uređenja plaća sudaca s modelom platnih razreda i s indeksacijom osnovice, kao i nužnost povećanja plaća državnih službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Predsjednik suda izvijestio je kolege o svojim prijedlozima za trajnije osiguranje statusa sudaca obzirom na ustavnopravni položaj sudaca, radi osiguranja njihove ekonomske neovisnosti, dostojanstva, neovisnosti i nepristranosti sudačke dužnosti.

 

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice