Vijeće Vrhovnog suda RH odbilo žalbu USKOK-a

10.11.2022.

Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske dana 5. listopada 2022. odbilo je žalbu USKOK-a i potvrdilo presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je odbijena optužba protiv G.G. da bi počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti - poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. u svezi sa st. 1. i čl. 37 KZ/11 te u vezi s čl. 3. toč. 9. i čl. 7. st. 1. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije - dalje: ZoNKD-RPiPP.

Ovu odluku Vijeće je donijelo „na temelju izraženog pravnog shvaćanja iznesenog u odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske koje ima načelno značenje i prelazi okvire pojedinačnog slučaja obzirom da je u konkretnom slučaju do stupanja na snagu izmjene Ustava (16. lipnja 2010.) nastupila zastara kaznenog progona protiv okrivljenog, a koja predstavlja zakonsku smetnju za daljnje vođenje kaznenog postupka.“

Naime, prema tom stavu u slučaju nastupa zastare za kazneno djelo na dan stupanja na snagu izmjene Ustava 16. lipnja 2010. nema pravne mogućnosti kaznenog progona za kazneno djelo ratnog profiterstva u smislu čl. 7. ZoNKD-RPiPP.

Detaljnije na poveznici:

 I Kž Us 111/2019-7

 

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice