Vrhovni sud Republike Hrvatske reagira na izjavu ministra Božinovića

03.07.2023.

Zbog većeg broja upita medija da komentiramo izjavu ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića dajem sljedeće priopćenje:
U sinoćnjem Dnevniku Nove TV ministar Davor Božinović je izjavio da je u proteklih pet godina policija „pokrenula“ oko 400 kaznenih prijava zbog ilegalnog nošenja oružja s poznatim počiniteljima, te, da je od 90-96 % tih postupaka završilo uvjetnom osudom, o čemu je pisao predsjedniku VSRH.

Ponajprije, želio bih istaknuti, načelno, da obzirom na sustav podjele vlasti nije na Ministarstvu unutrašnjih poslova komentirati „kaznenu politike“ sudova. Svaka od navedenih odluka je zakonita, donesena po zakonom propisanom postupku, na temelju konkretnih okolnosti. Kao dio izvršne vlasti, MUP ima i mogućnost predlaganja izmjena zakona pa tako i Kaznenog zakona, ako smatra da se za pojedina kaznena djela svrha kažnjavanja treba postići drugom vrstom sankcija ili težim sankcijama.

Policija odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova kada uoči nekakav fenomen koji se odnosi na kriminalitet, svojim radnjama, izvidima i preventivnim akcijama, reagira na njega ovlaštenjima propisanima Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima.

Na „kaznenu politiku“ sudova nema utjecaj policija nego jedino Državno odvjetništvo koje može u svojim aktima sudovima predložiti izricanje pojedinih sankcija i njihovu visinu, te ako nije zadovoljno, žaliti se protiv odluka nižestupanjskih sudova i time svojim argumentima potaknuti izmjenu sudske prakse.

Kaznena dijela o kojima je govorio ministar su prema propisanoj sankciji lakša kaznena dijela, za koja je, osim za najteže oblike, propisana kazna zatvora do tri godine, a za koja se i inače, pretežno, izriču uvjetne osude, čime se, uglavnom, postiže svrha kažnjavanja propisana člankom 41. Kaznenog zakona.

 

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice