VSRH o reakciji HND-a na presudu ovog suda u sporu HRT-a i Hrvoja Zovka

21.05.2024.

U povodu Izvješća Hrvatskog novinarskog društva koje se nalazi na mrežnim stranicama HND-a objavljenog 16. svibnja 2024. s reakcijama nekih članova HND-a o presudi ovog suda u sporu između predsjednika HND-a Hrvoja Zovka i Hrvatske radiotelevizije izjavljujemo:

Nije dopustivo da se presuda Vrhovnog suda dovodi u kontekst izmjena kaznenog zakona, rezultata parlamentarnih izbora, tužba protiv novinara, izbora Glavnog državnog odvjetnika i u svezi s drugim postupcima pred sudovima koji nisu bili predmet odlučivanja VSRH.

Takvim reagiranjima omalovažava se rad vijeća a i čitavog Vrhovnog suda jer se vijeće koje je odlučivalo u ovom predmetu rukovodilo drugim kriterijima, prvenstveno zakonom, činjenicama u spisu i stabilnom sudskom praksom ovog suda u takvim i sličnim situacijama.

Na priloženim linkovima ispod objavljujemo presudu našeg vijeća kao i presude u kojima su izražena pravna shvaćanja iz kojih proizlazi da o pravnom pitanju o kojem je odlučeno postoji višegodišnja stabilna sudska praksa.

VSRH Rev-16/2021
VSRH Rev-273/2021
VSHR Rev-697/2023

 

 

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice