VSRH potvrdio odluku o istražnom zatvoru optuženiku osuđenom na kaznu zatvora 6 godina i odredio kada mu istražni zatvor počinje teći

15.03.2020.

Vrhovni je sud donio rješenje kojim je prihvatio žalbu optuženika i preinačio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu.

 Time je postalo pravomoćno rješenje kojim je optuženiku određen istražni zatvor pri izricanju presude kojom je osuđen na kaznu zatvora 6 godina za kazneno djelo primanja mita.

Vrhovni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za određivanje istražnog zatvora. Optuženik je osuđen nepravomoćnom presudom na kaznu zatvora u trajanju duljem od pet godina te je prvostupanjski sud bio obvezan odrediti istražni zatvor optuženiku jer tako zakon izričito propisuje.

No, odluka prvostupanjskog suda da istražni zatvor počinje teći od lišenja slobode preinačena je te je odlučeno da istražni zatvor počinje teći nakon što optuženiku prestane izdržavanja kazne zatvora. Naime, u trenutku donošenja prvostupanjskog rješenja optuženik se nalazi na izdržavanju kazne zatvora po pravomoćnoj presudi u drugom predmetu. Stoga će istražni zatvor određen u ovom predmetu početi teći tek nakon što optuženiku prestane izdržavanje kazne zatvora u tom drugom predmetu. Kada istražni zatvor počne teći optuženik u istražnom zatvoru može ostati do upućivanja na izdržavanje kazne, a najdulje do isteka trajanja izrečene kazne.

Detaljnije na poveznici:

- VSRH II Kž 84-2020-7-an

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić


vrh stranice