Održan sastanak predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i ministra pravosuđa i uprave

07.02.2023.

Dana 7. veljače 2023. na inicijativu predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske mr. sc. Radovana Dobronića, na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, održan je sastanak predsjednika VSRH i njegovih suradnika sa ministrom pravosuđa i uprave dr. sc. Ivanom Malenicom te njegovim suradnicima.
Na sastanku se raspravljalo o statusu pravosuđa, prvenstveno o plaćama prvostupanjskih sudaca, sudskih savjetnika, zapisničara i ostalih službenika.

Ministra Malenica obećao je da će pitanje plaća i ostala pitanja koja se odnose na status sudaca i službenika biti riješena. Istaknuo je, da je osnovana radna skupina radi izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Tim Zakonom prvenstveno bi se trebali povećati koeficijenti sudaca prvostupanjskih sudova. Također, trebala bi se povećati i osnovica za određivanje plaća za sve suce.

Razgovaralo se i o povećanju plaća službenika u pravosudnim tijelima, prvenstveno o plaćama zapisničara, kao i o njihovom statusu, kako bi se omogućilo normalno i nesmetano funkcioniranje pravosudnog sustava.

 

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice