Umro je dr.sc. Ivo Grbin

01.04.2020.

Umro je naš dr. sc. Ivo Grbin.

Rođen je prije 83 godine u Zagrebu gdje je cijeli svoj vijek radio i živio sa suprugom Vlastom.

U cijenjeni i poznati put pravne struke krenuo je nakon diplomiranja na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1960. i položenog pravosudnog ispita 1964. u tadašnjem Općinskom i Okružnom sudu u Zagrebu.

Vrijeme je posvetio stručnom usavršavanju u inozemstvu, a u pravosudne se krugove vratio 1972. kao stručni suradnik u Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

Poslove stručnog suradnika u Građanskom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske obavljao je do 1979. te je 1980. imenovan sucem Okružnog suda u Zagrebu. Već 1981. vratio se na Vrhovni sud Republike Hrvatske kao sudac Građanskog odjela i dugo godina bio predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske sve do svoje zaslužene mirovine 2006. Stručno je doprinosio svojim radom Vrhovnom sudu Republike Hrvatske i cijeloj pravnoj znanosti.

Nemoguće je pobrojati njegov stručni i znanstveni rad u pravnoj struci. Sudjelovao je na savjetovanjima i stručnim skupovima u organizaciji Ministarstva pravosuđa, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Društva za građansko pravne znanosti, članstva u uredništvima raznih stručnih publikacija.

Za pravnu je struku posebno značajan njegov rad glavnog urednika publikacije "Izbor odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske" u kojoj je utirao sudsku praksu za cijelu pravosudnu zajednicu.

Neprestano je pisao i svoje pravne misli i iskustvo, poglavito iz oblasti parničnog postupka, prenosio u knjigama tiskanih u Hrvatskoj i u inozemstvu. Doprinos je dao i kroz svoje odluke, opaske i mišljenja ili rukovodeći Građanskim odjelom Vrhovnog suda Republike Hrvatske. U bogatom pravno publicističkom radu ističe se njegov komentar Zakona o parničnom postupku koji je s pravom dobio mitske i legendarne dimenzije. Svojim nebrojenim stručnim radovima i predavanjima nesebično je davao svoje iskustvo, znanje i rijetko viđenu pravnu pronicljivost svakome tko je to tražio.

Malo je onih koji su kročili u Vrhovni sud Republike Hrvatske, a da se nisu susreli s velikim pravnim i ljudskim autoritetom dr.sc. Ive. Njegovo strpljenje, ustrajnost i ljudskost te pravno promišljanje uputilo je na pravi put generacije i generacije pravnika, sudaca, sudskih savjetnika.

Dragi naš doktore, neka ti je laka hrvatska zemlja, a u našim uspomenama ostaješ zauvijek.

 

Predsjednik, suci i svi zaposlenici
Vrhovnog suda Republike Hrvatske


vrh stranice