Vrhovni sud postrožio kazne za dva optuženika zbog teškog ubojstva u pokušaju

09.04.2020.

Vrhovni je sud donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Splitu u odnosu na dva optuženika.

 Time je postala pravomoćna presuda kojom su proglašeni krivima za kazneno djelo teškog ubojstvo u pokušaju. Prvi optuženik je mlađi punoljetnik.

Prvostupanjskom su presudom optuženici osuđeni jer su policijskog službenika, koji ih je zatekao u oštećivanju parkiranog osobnog vozila, vrijeđali, udarali rukama i vikali da će ga ubiti. Prvi optuženik, sjedeći na motociklu, više se puta zaletio i udario motociklom u policijskog službenika. Oba su se optuženika potom udaljili na motociklu, ali ubrzo i vratili. Tada je motociklom upravljao drugi optuženik, a prvi je tada imao u ruci pištolj. Iz pištolja je ispalio najprije jedan hitac u zrak, a zatim s udaljenosti oko jednog metra ispalio dva hica u policijskog službenika, od kojih ga je jedan pogodio u lijevu natkoljenicu. Policijski službenik je zadobio ozljedu teške naravi.

Prvi optuženik je zatim pokušavao ispaliti daljnje hice, pritiskujući obarač pištolja. Zbog nedostatka metaka u pištolju nije uspio. Drškom pištolja je najmanje šest puta snažno udario po glavi policijskog službenika. Policijski službenik je pao na tlo te ga je prvi optuženik par puta udario nogom po tijelu. Nakon toga se drugi optuženik, upravljajući motociklom, zaletio u smjeru policijskog službenika koji je ranjen ležao na tlu i udario ga. U daljnjem postupanju optuženici su spriječeni dolaskom policije.

Vrhovni je sud preinačio u odluci o kazni presudu za prvog i drugog optuženika i obojici optuženika povećao kazne. Prvog optuženika Vrhovni sud je osudio na kaznu zatvora 8 (osam) godina, a drugog optuženika osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina. Obojici optuženika je u kaznu zatvora uračunato vrijeme koje su optuženici proveli u istražnom zatvoru.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud precijenio olakotne, a podcijenio otegotne okolnosti. Značajna otegotna okolnost na strani obojice optuženika je visok stupanj kriminalne volje, iskazana upornost, brutalnost i bešćutnost u mrcvarenju ranjenog policijskog službenika, koji je nemoćan ležao na tlu. Djelo su optuženici počinili u odnosu na policijskog službenika koji je štitio tuđu imovinu iako nije bio u službi, a optuženici su bili svjesni njegova svojstva. Žrtva- policijski službenik još uvijek trpi posljedice ranjavanja.

Postrožena kazna će ispuniti svrhu kažnjavanja i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje su optuženici prouzrokovali žrtvi.

Detaljnije na poveznici:

- VSRH I Kž-540/2019

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice