Vrhovni sud potvrdio osudu i kazne za ratni zločin u kojem je ubijeno najmanje 75 civila

03.03.2020.

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe optuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci. Time je postala pravomoćna presuda kojom su sedam optuženika proglašeni krivima u odsutnosti za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

 Protiv dvojice optuženika je odbijena optužba zbog kaznenog djela oružane pobune jer je nastupila zastara kaznenog progona. Tri optuženika su osuđena na kaznu zatvora svaki po 15 (petnaest) godina, a četiri optuženika su osuđena na maksimalne kazne zatvora, svaki po 20 (dvadeset) godina.

Petorica su optuženika osuđeni jer su 1991. za vrijeme trajanja oružanog sukoba sudjelovali u nezakonitom odvođenju civila te njihovom zatvaranju. Zatvorene su civile potom ukrcali u autobus, odvezli na jednu lokaciju gdje su ih izveli iz autobusa i iz vatrenog oružja ubili najmanje 75 civila. Dvojica su optuženika, jedan komandant štaba te jedan komandant postrojbe, osuđeni jer nisu ništa poduzeli da se tako nedopušteno postupanje prema civilima spriječi, suzbije i počinitelji kazne za ubojstva.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će pojedinačne kazne zatvora na koje su optuženici osuđeni ispuniti svrhu kažnjavanja. Kod izricanja ovih kazni Vrhovni je sud Republike Hrvatske posebno kao otegotnu okolnost cijenio da je kazneno djelo počinjeno prema većem broju civila, većinom starijem stanovništvu, nemoćnim i bolesnim ljudima koji nisu bili u mogućnosti pružiti bilo kakav otpor i koji zbog svoje dobi i zdravstvenog stanja nisu nikome predstavljali bilo kakvu opasnost.

Kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje su optuženici prouzrokovali žrtvama.

Detaljnije na poveznici:

- VSRH I Kž-548/2013

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice