Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio kaznu za poticanje na ubojstvo iz 1995. u Bosni i Hercegovini

02.03.2020.

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske postala je pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je optuženi M.N. proglašen krivim za jedno kazneno djelo poticanje na ubojstvo i oslobođen za drugo kazneno djelo poticanje na ubojstvo. 

Optuženik je osuđen na kaznu zatvora 3 (tri) godine i 6 (šest) mjeseci. Na oslobađajući se dio žalio državni odvjetnik. Na osuđujući se dio žalio optuženik i državni odvjetnik, zbog odluke o kazni. Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu.

Optuženik je osuđen jer je 1995. organizirao dovođenje nekoliko osoba u prostorije zapovjedništva paravojne postrojbe u Bosni i Hercegovini. Te osobe je zlostavljao zajedno sa drugim pripadnicima postrojbe. Potom je jednom od pripadnika te postrojbe rekao da ubije jednu osobu koja je privedena. Taj pripadnik je uzeo pištolj i ispalio hitac u glavu toj osobi, ali je život te osobe spašen hitnom liječničkom intervencijom.

Optuženik je oslobođen da bi 1993. kao zapovjednik iste postrojbe, zajedno sa grupom od najmanje 50 naoružanih pripadnika te postrojbe, uhićenika vojne policije izveo iz zgrade gdje je bio zatvoren. Prema optužnici optuženik je potom odveo uhićenika na ulicu i uputio da se šetajući udalji. Optuženik se tereti da su u tom trenutku po njegovoj zapovjedi nepoznati pripadnici postrojbe pucali iz svog naoružanja i usmrtili tog uhićenika.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna zatvora 3 godine i 6 mjeseci za osuđujući dio presude ispuniti svrhu kažnjavanja. Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Optuženik je osoba starije životne dobi iznad 70 godina, teško narušenog zdravstvenog stanja i neosuđivan. Dopustio je da policijski djelatnici preuzmu više osoba koje su držali i time je spašen život žrtve, a djelo je počinjeno za vrijeme ratnog stanja. Uzet je u obzir i veliki protek vremena od počinjenja djela (optuženik dobar dio toga vremena nije bio dostupan sudovima u Republici Hrvatskoj; od 2000. do 2013.).

Izrečena kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao žrtvi.

Detaljnije na poveznici:

- VSRH I Kž-291/2016

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

vrh stranice