VRHOVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE DEMANTIRA JUTARNJI LIST

05.03.2020.

"U povodu članka objavljenog u Jutarnjem listu 6. ožujka 2020. na 5. stranici pod naslovom "Odvjetnici potpisali i poslali deklaraciju za povećanje odštete za nematerijalnu štetu", radi pravilnog i potpunog informiranja javnosti Vrhovni sud RH ističe:

1. Nikakva službena peticija Hrvatske odvjetničke komore nije pristigla na sud do trenutka pisanja ovog priopćenja, osim ako se službenim obraćanjem Sudu ne smatra obraćanje elektroničkom poštom grupe od 47 odvjetnika koja je pristigla 5. ožujka 2020.

2. Vrhovni sud RH održao je u drugoj polovici 2017. jedan sastanak s predstavnicima građanskih županijskih sudova, u 2018. tri takva sastanka i u 2019. dva sastanka tako da nije istinita tvrdnja, ma iz kojeg izvora dolazila da se takvi sastanci ne održavaju, a to je lako provjerljivo na mrežnoj stranici Suda.

3. Ponavljamo već ranije izražen stav iz brojnih odluka, da iznosi u Orijentacijskim kriterijima za naknadu povrede prava osobnosti (ne nematerijalnu štetu) nisu osnova za matematičko računanje iznosa odštete i da posebne i individualne okolnosti manifestacije štete i njenog nastanka ostavljaju prostor za odstupanja od iznosa navedenih u tim kriterijima, pod uvjetom da ih tužitelji dokažu i sud prihvati."

 

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalićvrh stranice