Vrhovni sud u trećem stupnju potvrdio postrožene kazne za teško ubojstvo

06.03.2020.

Vrhovni je sud Republike Hrvatske donio presudu u trećem stupnju kojom je odbio žalbu jednog od optuženika kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je prihvaćena žalba državnog odvjetnika i preinačena prvostupanjska presuda u odluci o kazni dvojici optuženika. Riječ je o prvostupanjskoj presudi Županijskog suda u Varaždinu. Tom su presudom dvojica optuženika osuđeni zbog kaznenog djela teškog ubojstva. Prvi optuženik je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora 23 (dvadeset tri) godine, a drugi optuženik na kaznu zatvora 17 (sedamnaest godina). U kaznu je uračunato vrijeme uhićenja i istražnog zatvora od 20./21. siječnja 2016. pa nadalje. Vrhovni je sud u drugom stupnju postrožio kazne i prvog optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora 25 (dvadeset pet) godina, a drugog optuženika na kaznu zatvora 20 (dvadeset) godina.

Dvojica optuženika su osuđeni jer su zajedno provalili u kuću žrtve kako bi se domogli novca. Žrtva je stariji muškarac kojega su pronašli da spava u sobi, vezali ga i ugušili. Pretražili su odjeću žrtve i pronašli 500,00 EUR i 200,00 kuna, koje su uzeli i međusobno podijelili.

Kod izricanja kazne dugotrajnog zatvora 25 godina prvom optuženiku, Vrhovni je sud Republike Hrvatske kao posebno otegotne okolnosti uzeo u obzir činjenice da je optuženik već osuđivan u desetak navrata, zbog pretežito kaznenih djela teške krađe te izostanak bilo kakve emotivne reakcije i empatije na smrt žrtve. Optuženik je iskazao bezobzirnost i izrazitu upornost prema žrtvi koju su on i drugi optuženik zatekli u snu i zajedničkim snagama svladali pristajući da žrtvu usmrte.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će ove kazne ispuniti svrhu kažnjavanja. Te kazne će utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je prouzrokovano žrtvi.

Protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba.

Detaljnije na poveznici:

- VSRH III Kž-3/2019

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić


vrh stranice