Vrhovni sud Republike Hrvatske postrožio kaznu optuženom za organizirano prebacivanje preko granice većeg broja stranaca

01.03.2020.

Vrhovni je sud Republike Hrvatske donio presudu kojom je prihvatio žalbu USKOK-a i preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni. Time je optuženik pravomoćno proglašen krivim za dva kaznena djela; zločinačko udruženje i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

 Prvostupanjsku jedinstvenu kaznu zatvora četiri godine Vrhovni je sud povisio te optuženika osudio na jedinstvenu kaznu zatvora šest godina.

Optuženik je osuđen jer je s više drugih osoba organizirao prebacivanje izvan graničnih prijelaza iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku većeg broja državljana drugih zemalja. Okupio je i povezao u zajedničko djelovanje više osoba i koordinirao njihovo kretanje. Za novčanu naknadu koja se plaćala po stranom državljaninu, organizirao je dolazak većeg broja stranih državljana i nedozvoljeni ulazak mimo granične kontrole iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku. Organizirao je i prihvat, smještaj te vožnju tih stranaca u unutrašnjost Republike Hrvatske do namjeravanih odredišta. Na takav način u organizaciji optuženika četiri puta je prebačeno 48 stranih državljana. Optuženik je ostvario protupravnu imovinsku korist 48.000,00 EUR.

Vrhovni je sud Republike Hrvatske postrožio kaznu. Kod izricanja jedinstvene kazne 6 godina zatvora Vrhovni je sud Republike Hrvatske posebno otegotnim cijenio da je optuženik višestruko ranije osuđivan i da ranije kazne zatvora zbog istovrsnih djela nisu imale utjecaja. Predmetna djela je optuženik počinio nakon što mu je mjera istražnog zatvora u drugom predmetu zamijenjena jamstvom nakon čega je pobjegao i upustio se u ponovno činjenje istovrsnih kaznenih djela, ovaj puta u ilegalnom prebacivanju čak 48 stranih državljana. Optuženik je iskazao upornost u počinjenju kaznenih djela i visoki stupanj kriminalne količine. Od optuženika je oduzeta protupravna imovinska korist koju je ostvario.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će ova kazna ispuniti svrhu kažnjavanja. Ta kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude.

Detaljnije na poveznici:

- VSRH I Kž-Us-1/2020

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić


vrh stranice